čtvrtek 4. srpna 2022

O panence Barbie

    Světově prosluslá plastová kráska Barbie (celým jménem Barbara Millicent Roberts) se narodila 9. března 1959 na veletrhu hraček v New Yorku.
Její stvořitelkou byla Ruth Handlerová, která se inspirovala Německou panenkou Lilly z komiksového časopisu Bild. Ta byla oproti ostatním panenkám té doby inspirovaná dospělou ženou. 

    Ruth měla dceru Barbaru, po které panenku pojmenovala. První panenka na sobě měla pruhované jednodílné plavky a prodávala se za 3 dolary. V současnosti jsou Vintage Barbie (panenky vyrobené do roku 1967) považovány za jedny z nejcennějších.


    Po dvou letech se Barbie dočkala přítele - prvního Kena (Kenneth Carson) vytvořila firma Mattel v roce 1961.


    Barbie se postupně stala ikonou a celosvětově známou postavičkou. Začala se rozrůstat její rodina a přátelé. Zahrála si také v mnoha animovaných filmech. Panenky Barbie si časem zamilovali děti i sběratelé.

    Barbie bývala často kritizována kvůli neúměrným proporcím těla, které neodpovídalo skutečnosti, proto Mattel nedávno představil nové typy těl: nízké (petite), štíhlé vysoké (tall) a plnoštíhlé (curvy).

    Každou vteřinu se po celém světě prodají 3 panenky Barbie, což svědčí o její oblibě. Největší úspěch zaznamenala Barbie Tottaly Hair z roku 1992 s vlasy dlouhými až na zem. V roce 2017 byla tatáž panenka vydána v reprodukci.

    V Guinessově knize rekordů je zapsána největší sbírka panenek Barbie (přes 15 000), jejíž majitelkou je Bettina Dorfmann z Německa.

Žádné komentáře:

Okomentovat